Creditmanagement voor bedrijven

Creditmanagement voor een bedrijf is een belangrijk onderdeel van ieder bedrijf dat rekeningen uitschrijft voor geleverde administratieproducten en/of diensten. Creditmanagement is een Engelse term wat niet meer betekend dat het managen van debiteuren in de administratie van een bedrijf.

Het mag duidelijk zijn dat het voor ieder bedrijf van belang is dat de debiteuren hen rekeningen binnen de betalingstermijn betalen zodat er zo min mogelijk krediet open staat en de inkomsten voorspelbaar blijven.

Debiteuren administratie

In de administratie van uw bedrijf heeft u crediteuren en debiteuren. De debiteuren zijn natuurlijk van groot belang omdat deze de inkomsten van uw bedrijf bepalen. In creditmanagement zorgt men ervoor dat er een goed systeem aanwezig is om bij te houden hoeveel krediet er open staat en of de rekeningen van de debiteuren wel op tijd betaald worden. Wanneer een factuur over de betalingstermijn is moeten hiervoor maatregelen genomen worden. De kunst hiervan is om dit op zo’n manier te doen dat u zelf maar ook zeker de klant tevreden blijft.

Zelf creditmanagement bijhouden of uitbesteden

Veel bedrijven die zelf hun creditmanagement uitvoeren zullen snel de valkuilen van een goede creditmanagement ervaren. Immers heeft ieder bedrijf last van debiteuren die de rekeningen niet binnen de gestelde termijn betalen. Het is een vak apart om dit op de juiste manier te behandelen zodat u in de eerste plaats serieus wordt genomen maar dat ook de relatie met de klant goed blijft. Wanneer u de debiteuren administratie uitbesteedt aan een bedrijf wat hierin gespecialiseerd is dan weet u zeker dat deze twee belangrijke punten professioneel aangepakt worden.

Mochten rekeningen open blijven staan, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een incasso in te schakelen. Mocht dat niet blijken te werken is de volgende stap het inschakelen van een Deurwaarder, welke voor u beslag kan leggen. Vaak hoeft het echter niet zo ver te komen.